Onneksi sain tiistaille ajan tk:n. Vastassa oli nuori poika lääkäri, joka oli varsin määrätietoisen oloinen. Kyseli syyt käyntiin ja oireet. Passitti laverille maate ja väänteli jalkojani moneen suuntaan kysellen kivun tuntemuksia. Sitten kysyi mielipidettäni kortisonista. En oikein omannut mitään mielipidettä niin hän suositteli kokeilemaan sitä. Niin hän ruutasi lonkan alueelle kortisonia ja puuduteainetta. Kirjoitti viikon saikkua ja sanoi, että uusitaan tarvittaessa 3-4 viikon päästä. Eli kyseessä oli lonkan limapussin tulehdus. Ei ollut turha reissu. Kerrankin lähdin hyvillä mielin lääkäristä kotiin. Minua kuunneltin ja tutkittiin, eikä pitetty oireita fibron tai sakroiliitin piikkiin.

Vähän oli sitten ontuvaa joulun laittoa siitä eteenpäin. Onneksi äitini saapui avuksi ja siivoisi vielä loppusilauksen taloon. Lonkka vihotteli monta päivää piikin jälkeenkin, mutta nyt kun siitä on kulunut jo viisi päivää alkaa se olla tosi hyvä. Nukuin viime yötä kuin tukki. Kimmo haki lapset mummolaan joulukyläineen klo 12 ja mä jatkoin unia. Heräsin vasta, ku he kolmen aikaan palasivat. Oli pikkuisen huonoista öistä kertynyt univelkaa. Oli mahtava nukkua noin kauan. En muista milloin olisi moiseen ollut mahdollisuus tai vaikka olisi ollut mahdollista niin kivut olisi pitäneet huolen ettei tule maattua liian kauan.

Jouluaatto aatto oli perinteinen. Aamulla mummo ja pappa tuli jo meille ja syötiin yhdessä joulupuuro. Sen jälkeen ehdin ottaa päiväunet. Sitten pesulle ja tyttojen tukkien laitto sekä tälläytyminen juhlavaatteisiin. Mummo, pappa ja lasten isä tulivat. Klo 15 syötiin niin herkullinen jouluateria. Kimmo oli paistanut kinkun kunnolla. tykkäämme kaikki, että kinkku on kauan uunissa. Sisälämpö saa olla lähes 90 astetta. Äitin tekemät laatikot on aina herkkua. Joulukalat oli lohta ja silliä. Jouluruoka on niin herkullista sen kahden kolmen päivän ajan mitä sitä syödään, mutta sitten ei se enää maistu. Hassua.

Joulupukki saapui klo 17. Kyllä lapset oli intoa täynnä. he lauloivat oikein hyvin pukin kanssa yhdessä joulupukki laulun. Sitten vielä lahjojen jaon jälkeen toisen laulun. Meillä on vuosia käynyt jo sama pukki, joka on aivan ihana. Kaikki saivat varsin sopivasti lahjoja. Saran suurin toive oli Elsa-nukke ja se löytyi paketista. Inka sai Anna-nuken, jota ei ollut ehkä niin toivonut, mutta se oli varmaan lähes tärkein lahja. Nooasta parasta oli kätyri hahmot, legot ja änkkärikirja. Kaikki saivat myös yökkärin ja vähän muita vaateita. Inka sai koruja ja sisäpelikengät myös. Oli teettänyt Inkalle Mikistä canvans taulun ja se oli myös Inkalle tosi tärkeä lahja. Kirjoja saivat myös kaikki. Hyviä lahjoja oli kaikki. Määrä oli myös sangen kohtuullinen ja lapset olivat oikein tyytyväisiä. Muutenkin he käyttäytyivät koko aattopäivän ihan uskomattoman kiltisti. Oli oikein ylpeä siitä ja moneen kertaa tuli lapset kehuttuakin.

Joulupäivä oltiin meidän porukoilla niin kuin aina. Minun sisko oli perheineen myös siellä. Oli ihana nähdä heitä. Lasten suuremmoinen käytös alkoi kyllä tehdä loppuaan tällä reissulla. Vähän tuumasi mennä kisuamiseksi serkkujen kanssa touhu. Siskoni lapset on jo 21, 18 ja 17 vuotiaat, joten ei ihan samoja leikkejä leikitä. Onneksi meillä oli pukilta saatu afrikan tähti peli mukana, jota pelattiin useampi kierros. En muistanutkaan kuinka kiva tuo peliklassikko oikein olikaan.

Tallillakin vietän jouluna aikaa. Lomittajat hoitaa raskaat työt. Minä ruokin ja tarhaan. Minni tarvii myös liikettä oli arki tai pyhä, koska on edelleen sairastarhassa. Myös Tytin ratsastelin. Eilen Stellankin kanssa ehdin puuhata. Yksi lomittaja sairastui, joten oli vähän haasteta saada tälle päivää pikaisesti tekijää. Onneksi sekin järjestyi. Nyt en halua tätä lonkkaa rasittaa yhtään, kun se todella tuntuu rauhoittuneen. Huomenna onkin jo tunteja. Välipäiville on aika päljon varattu pienryhmätunteja. Se on kivaa, koska niiden pitämisestä tykkään aina itsekin. Yleensä pidän jouluna enemmän lomaa, mutta nyt tunteja kyseltiin niin paljon, että vastaan kysyntään. Olemme kuitenkin vielä uudenvuodenaaton ja -päivän lomalla, kun menemme Ouluun siskoni luo silloin.

Tämän päivän mutkiin liittyi yllätävä viesti. Viime kesänä kouluttamamme Nelli-heppa palautuu meille vielä tämän vuodenvaihteen aikana kesken sopimuksen. Apua..meillä on talli täynnä. Nelli ei ole soputut ylläpitokodin hevoslaumaan mikä on aika ihmeellistä, kun meillä oli laumassa ja kasvattajalla on ollut aina pihatossa isossa laumasa. Äikkiä väsäsin sh-markkinoille ilmoituksen. Onneksi koteja on paljon tarjolla. Katellaan mitä nyt tehdään. Eli jos joku etsii ihanan rauhallista suokkia niin nyt saa halvalla. Hinta nopealla kaupalla 3600 sis. varusteet. Annamme Nellin myös ylläpitoon kesään asti. Tai ylläpidon kautta myynti. Nelli on upea hevonen. Toivottavasti koti nyt löytyisi.

Nyt ulkovaatetta reilusti päälle ja iltatalliin. Ulkona on kova tuuli ja luntakin on pyryttänyt. Tämän joulun säät ovat olleet kyllä vaihtelevat...lunta, pakkasta, plussaa, lumet sulaa kokonaat, tuulta ja tuiskua :)