IMG_6523.jpg

Tytti (i.Silvolan Elmeri) on kasvattini toisessa polvessa. Tytin mummo Tuulen Kuiske oli ihana liinaharjarjainen sabinomerkkinen 150cm korkea tamma, joka oli meillä opetusratsuna 1998-n.10. Pampula sai potkuvamman polveen ja siirtyi sitten eläkekotiin, josta taivaslaitumille. Pampula varsoi meillä varsat Torpan Toive ja Torpan Tuiske..molemmat oriista v.p.Jehu. Toive eli Onni eli isänsä kanssa ja lopetettiin isänsä kanssa yhtäaikaa syystä, joka ei minulle ikinä selvinnyt..suuri surillinen mysteeri. Tuiske oli 6v äärettömän lahjakas ja kaunis hevonen, joka kuoli ähkyyn Tytin ollessa vain 4kk ikäinen. Tämä on asia, josta tunnen suurta surua edelleen. Mutta onneksi meille jäi Tytti tästä epäonnisesta suvusta. 

Tytillä oli onneksi seuraa, vaikka jäi tavallaan orvoksi. Meillä oli silloin welsh-tamma Viola ja hänen varsa Omppu, joiden kanssa Tytti eleli. Myöhemmin Tytti siirtyi meidän "poni" laumaan, jossa sillä on kaverina nyt suokit Taisto, Rosa ja Matti sekä eestiläiset Ruusa ja Ville. Tytti ollut aina helppo varsa. Sen kanssa on tehty tosi vähän hommia, kun joka asia on mennyt kerrasta perille...lastaus, juoksutus, satula, suitset yms. 

Viime kesän Tytti vietti Lammilla. Meni sinne kesälaitsalle , koulutukseen ja astutuksille  upealla pienoriilla Friisin Paletti. Tytti taisi järkyttyä pahan kerran maisemanvaihdosta, koska oli ollut siellä hieman haastava. Kiimaan ei tullut alkuun ollenkaan, mutta onneksi astutus hoitui ja tiinneksi tuli. Koulutus sisälsikin lähinnä agilityä, joten ei siitä enempää :) . Elokuussa Tytti haettiin kotiin ja olimme kaikki onnellisia :). 

Nyt olen koulutellut Tyttiä 2-3 kertaa kuussa. Joo..todella harvakseen, koska ratsastukseen tarvii vielä avustajän ja ne hetket on harvassa, jolloin olen tallilla ilman lapsia Empun kanssa samaan aikaan. Liinassa Tytti toimii moitteettomasti. Sillä on aika hienot takajalat. Ratsastettu ollaan vasta käyntiä, joka alkaa sujua hienosti. Selkään meno oli aika jännää, joten sitä hiottiin hartaudella, mutta hitaasti tulee hyvää. Tytti on hauska kaveri, vaikka taukoa oli kolmekin viikkoa niin aina saa jatkaa siitä mihin edellisellä kerralla jäätiin. Kiirehän näiden suokkien kanssa ei ole , kun kasvavat hitaasti. 

Tytti on ihan super taitava hyppäämään. Hyppelee väliin tarhoistakin pois..ihan paikaltaa ponnaan n.110..vauhdin kanssa 130cm ei tuota ongelmaa. Varsasta, mikäli se syntyy, voi tulla melkoinen pomppuponi, koska Paletti on yhtään liioittelematta varmasti Suomen paras estesuokki. 

Luonne Tytillä on ihana. Se on todella utelias, ei säiky mitään..ihmettelee kyllä muttei pelkää. Aina positiivinen. Sellainen heppa, jonka kanssa on ilo tehdä töitä. Mulla oli kamalan vaikea alkaa pitämään Tytistä, koska siihen liittyi niin paljon ikäviä muistoja. Vasta hiljattain olen huomannut, että lähden sen kanssa työskentelemään ilman, että se on pakkopullaa. Ennen aina oli vastahakoista mennä kouluttamaan Tyttiä, kun ikävät muistot tuli mieleen, mutta Tytti omalla ihanalla olemuksellaan sai mun aina hyvälle tuulelle ja ihmettelin jälkikäteen, että kyllä tämä on mukava ja helpo varsa. Nyt onneksi lähden jo sillä mielellä tekeen töitä sen kanssa. Nytkin oikein odotan iltapäivää, kun pääsen Tytitn selkään.