Lauantaiaamuisin teen itse aamutallin. Ja tykkään siitä niin! Lapset on kotona hoitajan tai mummon ja papan kanssa. 

Aloitan tallin 7.30 jakaen kaurat/täysrehut sisälle. Sitten jaa tarhoihin heinät. Meillä on aina kaksi pyöröpaalia tarhojen ulkopuolella auki ja niistä kannetaan heinät tarhoissa oleviin suuriin muovikaukaloihin. Tällä aikaa hepat ovat syöneet. Otan yöloimet pois Minniltä ja Lesliltä. Laitan ulkoloimet samoille ja Olgalle. Meillä on tarhat suunniteltu peräkkäin, joten ne päästetään lauma kerrallaan sellaista kujaa pitkin omiin tarhoihin. Nopeuttaa ihan älyttömästi tarhausta ja hepat oppii tähän nopeasti. Ponilaumaan kuuluu suokit Matti, Taisto, Tytti ja Rosa sekä eestinhepat Ville ja Roosa..eli ei siis yhtää ponia. Isoissa on suokit Sinja, Proffa ja Läikkä sekä esh Olga. Minni ja Mikki (welsh-a) omat oma laumansa ja pv-tamma Lesli tarhaa yksin (yksäri). Isojen ja mi+mi tarhojen välissä on vielä yksi tarha, johon tänään muuttaa Rita-tamma (yksäri).

Sitten alan siivota karsinoita..tämä on kivaa! Kropani kestää tämän homman kerran viikossa. Meillä on kuivikkeena uutuuskuivike super pahna. Se on oljesta puhdistettu ja kuivattu silppu. Ihan parasta ikinä! (..kirjoitinkohan tästä jo johonkin) Testattu ollaan vuosien varrella puru, turve, olki- ja puupelletti. Tämä on ylivoimaisesti imukykyisin ja hajuttomin, mutta todella tyyristä. Siksi karsinat erotellaan huolella ettei puhdasta kuiviketta men yhtään lantalaan. Koko tallista tulee kaksi kärryä kakkaa ja pissaisi kuivikkeita. Kärryjen tilavaisuus muistaakseni 160l. Samalla kun siivoan tarkistan juomaämpärit. Tyhjennän likaiset vedet pois ja pesen likaiset ämpärit. Meillä on todellakin ämpärijuotto, koska siten voidaan seurata joka hepan juomista. Juuri vasta yksi heppa joi "häälyyttävän" vähän ja sille on nyt annettu lämmintä melassivettä. Heti alkoi juominen parantua. Äpmärit täytetään 2-3 kertaa. Suurjuomareilla on kaksi ämpäriä. Siivuoksen jälkeen lisään kuivikkeita. Tänään lisäsin neljään karsinaa.

Vielä lakaisen laittian rehuvajaa myöten. Vien täysiä roskasäkkejä roskiin. Täytän iltaruokakärryn valmiiksi. Illalla jokainen saa yksilöllisemmän annoksen.Lisärehuna meillä on racingin rehut, joiden valikoimaan olen ollut erityisen tyytyväinen. Mm. Papat Läikkä 22v ja Proffa 21 syö senior rehua, herkkämahainen Lesli kauranonta Selectediä, Mikki pony rehua. Melkein kaikkki saa pelllavarouhetta. Marshallilta meillä on käytössä Sinfony, jolla on älyttömän hyvä vaikutus herkkäyskäisille hevosille. Esim. Mikki yksi jo meille tullessa, on herkkä pölylle, mutta tuon rehun avulla on lähes yskätön.

Kirjaa vielä tekemäni hommat työpäivikseen. Tarkistan hevosten ruokintalistaa ja teen siihen vähän muutoksia..Rosa tarvii enemmän kauraa ja Ville taas vähemmän. Lista pitäisi puhtaaksi kirjoittaa, kun on jo sottainen, eikä siihen mahdu enää Ritan riviä. No niin talli valmis ja lähdelle Elsin kanssa kotiin aamupalalle. Aikaa tähän kului 2½h eli aika sukkela olin :)