Tuli oikein tarve tulla tänne kirjoittamaan. Jotenkin pitää päästä nollaamaan ja pohtimaan asioista.

Torstaina pakkasin Minnin ja Taiston kyytiin ja ajeltiin Ouluun klinikalle. Ensi töikseen täytyy kehua hienosti käyttäytyviä hevosiani. Helposti onnistui reissu kahden hepan kanssa yksin. Ensin katsottiin Minni. Taisto pääsi klinikan vierastalliin siksi aikaa. Ell tutki ensin Minnin kaikki jalat. Sitten juoksutin sitä asvaltilla ja maneesissa. Otj reagoi ravissa vain 0.5/5 verran. Se mikä tuli uutena niin vej liike oli epäpuhdas. Tarkasti eläinlääkäri teki havaintoja Minnin liikkuessa. Ultralla alettiin sitten tutkia. Vej vuohisnivelen nivelneste ei ollut aivan kirkasta, joten siitä löytyi vielä niveltulehdus. Otj:ssä oli hankositeen ulkohaadassa 4cm pitkällä ja 1.5cm leveällä alueella haaran yläkeskikohdassa harventumaa. Eli jännevamma oli kuitenkin kysessä, vaikka turvotus ja kipuilu oli niin vähäistä enää. Todennäköisesti Minni on luikastunut tarhassa. Sellaisesta ell sanoi ko vamman johtuvan. Vej:n ja tämän välillä ei oel yhteyttä vaan kyse on eri asioista.  

Ihme kyllä ei saanut "paniikkikohtausta" enkä ruvennut edes itkemään vamman selvittyä. Tuli vaan sellainen olo, että asia on nyt näin ja tämä hoidetaan kuntoon. Minnille aloitettiin Metacan kuuri eli tulehduskipulääkettä, joka vaikuttaa molempiin jalkoihin. Sairastarhassa saa olla. Kävelytystä 15min /pv. Kun turvotus alkaa laskea niin 2x15 min. Kuukauden päähän kontrolli, jonka jälkee arvioidaan aloitetaanko prp ja shokwawe hoidot. Nyt kylmätään 4-6xpv ja yöksi w-healing suojat. Kyllä nämä jännevammatkin osaa olla petollisia, kun Minnin jalkakin ikään kuin parani ennen klinikalle menoa.

Minni tähystettiin myös. Ei mitään löydöksiä sillä puolella. Minnin sylkirauhaset on vähän isot, mutta se ole mikään vika. Ell neuvoi, jos hengitystieongelmia tulee, niin suolavesihöyrytysta sekä sellaista yrttiuutetta, jota heiltä sai ostaa. Myös sen heinähöyryttimen käyttö on hyväksi ja siinä myös sen kuuman höydyn hengittely auttaa. Ennen tähystystä ell kuunteli keuhkot tarkasti ja sitten vielä hengitystä provosoitiin pussiin hengityksellä. Kaikissa näissä Minnin hengitys oli ja pysyi normaalina.

Sitten Taiston vuoro. Kuutelulla aloitettiin. Vasen puoli normaali! Oikealla vähän vaimeammat äänet. Pussilla provosoitiin ja tulos sama eli ei alkanut hengeä ahdistaa. Ell oli todella tyytyväinen tähän. Tähystyksessä näkyi vähän ärtynyt kurkku. Keuhkoputkissa oli juoksevaa limaa normaalin verran. Mahtavaa!! Viimeksi lima oli niin sitkeää, että se roikkui henkitorven katossa. Ell oli tosi tyytyväinen Taiston vointiin. Flixotideä vähennetään puoleen eli 2x4 puppausta. Höyryhengitys ja muut tukihoidot samaan tapaan. Liikutusta saa myös lisätä. Olin niin onnellinen, kun pieni pörröinen Taisto on saanut astman tasapainoon.

Aloin selvitellä miten voisin Minniä auttaa ja mitä kokemuksia muilla on. Soitin valmentajalle. Hänellä oli monta rohkaisevaa kokemusta jännevammojen hoidosta kilpahevosilla. Osteopaatti Tiinalta sain neuvoja myös. Muistin, että yhdet asiakkaani ovat puhuneet jostain hoidosta myös. Sitä kautta saikin vuokrattua ultran. Tänään sain perehdytyksen sen käyttöön ja nyt hoidan jännettä 2xpv 5minuutin ajan ultralla. Hoitoa annetaan aina 5-7pv sitten tauko 7 pv. Tämä toistetaan noin 4 kertaa. Mahtaavaa. Nyt voin hoitaa Minniä koko ajan. Tarkoitus on tällä hoidolla, että alueelle ei tulisi jänneen joustoa haittaavaa arpikudosta.

Paljon muutakin tänne kuuluu, mutta ne jää toiseen kertaa. Nyt täytyy kiiruhtaa iltatalliin.