Ilmat ovat hemmotelleet meitä nyt toden teolla. En muista milloin olisimme ratsastaneet kentällä vielä tähän aikaan vuodesta. Yleensä se alkaa olla niin kurainen, mutta nyt jopa pölisee. Viimeiselle tunnille saa kyllä laittaa jo valot päälle, jotta nähdään. Hepatkin ovat muuttaneet pois laitumilta. Kesäisen tarharempan jälkeen niillä on ihanan kuivat ja puhtaat tarhat, joita koitetaan nyt ahkerasti siivota, jotta ne pysyisivät pitkään hyvinä. Onneksi äitini tykkää siivota tarhoja. Itsekin väliin yritän jotain tehdä. Mitä nyt kuntoni sallii.

Estekisat tallilla meni hyvin. Tai oikeastaa Inkalta ja Mikiltä vähän huonostikin. 50cm luokan alussa eka esteen jälkeen Mikki otti lähdöt ja Inka tippui kyydistä. Kyllä oli kova paikka Inkalle. Kävi sitten kävelemässä ponin ja pappan kanssa vähän maastossa ja keräilemässä itseään. Inka on hyvin kilpailuhenkinen, joten tällaiset kolahtaa, mutta onneksi Inka toipui pian ja taas oli hyvillä mielin kisoissa hääräämässä. Ponikin sai pian anteeksi. Mikki osaa olla väliin hieman haastava.

Olimme viime lauantaina Yli-Härmässä 1-tason kisoissa Inkan ja Mikin sekä Empun ja Hessun kanssa. Täällä oli kaksi lasten luokkaa. Eka oli 10v ja alle ja toinen 16v ja alle. Nyt Inka ratsasti niin tarkasti ja huolellisesti, että sai pidettyä Mikin kuulolla omille avuille, eikä ulkopuolisille toihuille. Ekassa luokassa kaikki hyväsytyn radan saaneet voitti. Toisessa prossia tuli 62+ ja sijoitus oli 7/11. Hienoa! Inka oli ehdottomasti nuorin kisaaja ja noin hyvin pärjäsi. Emppu ja Hessu menivät tuttarin aj He B:0 luokan. He olivat prossilla 65+ ja 62+ molemmissa luokissa ekoja. Hessu oli ihan mielettömän kiva ja oikein nautti esiintymisestä. Nyt liikkui hyvin eteen koko ajan. Tästä on hyvä jatkaa talvitreeniin ja kohti ensi kauden kisoja. Muutenkin oli kiva todeta, että hessu matkustaa hyvin ja seisoo kopissa niin kauan kuin pitää.

Tapasin kisoissa entisen ponimme Romekin eli Rommin. Rommi on eestinheppa, joka oli ihan todella hieno, sekä ko että re. Se loukkaantui tiettävästi laitumella. Käytin sitä Hyvinkäällä skintissäkin. Siellä eläinlääkäri paikansi vamma-alueeksi si-nivelen ja antoi ponille eläkepaperit. Ei toivoa kuntoutumisesta. Myin sen sitten 500€:n hintaan seurahepaksi. Kerroin, että voihan se vielä kuntoutuakin, jos saa vaan aikaa. Kuulinkin siitä parin vuoden päästä, että he olivat meneen vähän ilman satulaa maastossa ja ajaneet. Nyt Rommi oli uudella omistajalla, kun entinen oli muuttanut ulkomaille. Hän kisasi ko ja re. Rommi on siis ihan kunnossa. Mahtavaa, että on toipunut. Tuon alueen vammat on usein vaikeita.

Minnin kanssa ollaan keskitytty notkeuteen. Nivelillä ollaan menty jos jonkinmoisia taivutuksia. On ollut tosi kivaa ja huomaan jumpan merkityksen. Sunnuntaina oltiin Kokkolassa Kirsi Hacnerin valmennuksessa. Oli todella kivaa. Minni oli aivan ihan ratsastaa. Kirsi neuvoo todella perusteelisesti joka asia. Mentiin paljon sulkuja diagonaaleilla ravissa ja laukassa. Varsinkin ravisulut on mulle tosi vaikeita. Näihin sain nyt hyvää oppia. Vaihdot on parantuneet myös. Lähes kaikki mitä tehtiin oli puhtaita. Eilen oli sitten Susan valkku. Sekin meni hyvin. Vielä on yhdet kisat parin viikon päästä. Ihan kiva ja kiva myös, että ne on viimeiset. Sitten saa keskittyä treenaamiseen. Oikein odotan talven treenejä. Minni tuntuu niin kivalle ja mennään eteenpäin koko ajan. Siirto vaativin luokkiin oli mulle vaikea, mutta nyt haluan oppia ratsastamaan vaativan B:n tehtävät täydellisen tarkasti ja samalla pitää Minni notkeana. Jo tässä vaiheessa haluan asettaa ensi kaudelle vaativa a-startin tavoitteeksi. No niin nyt tavoite on kirjattu niin sitä kohti sitten.

Kaikki koulutuksessa olevat hepat etenee suunnitelmien mukaan. Kaverin heppa Einari, jota olen ratsuttanut syksyn on nyt myynnissä, mutta ei varmaan kauan, koska Einarin luonne on 10+++ ja lupaavan oloinen ratsunalku muutenkin. Luulisi ostajajien löytävän tämän pian.Helka-tammasta kuvataan tällä viikolla myös myyntivideot. Helkalla on vähän luurankoja kaapissa, mutta niitä on nyt purettu hyvällä menestyksellä. Raamikas tamma alkaa olla näyttävä ratsu jo. Stella- poni kanssa ollaan menty ekat laukat selästä. Stella on super!!! Laukkaa unelma hyvin täydellisessä tasapainossa. Tämän kanssa tulee aina hyvälle tuulelle. Hevosten kouluttaminen on aina yhtä kivaa ja palkitsevaa.

Kaiken tämän touhun keskellä olen voinut huonosti. Kävin uudessa mri-kuvassakin ja tulehdukset si-nivelissä ennallaan. Seuraavaksi vaihdetaan biolääke toisen merkkiseen. Toivottavasti siitä olisi apua. Väliin näiden kipujen ja sairauksien kanssa on ihan sinut. Väliin taas ottaa päästä ja masentaa. Nyt juuri ottaa päästä, kun voimavarat on kertakaikkiaan niin rajalliset. Pelkään myös nyt enemmän, että ratsastus alkaa olla vaikeaa. Onneksi se ei ole vielä sitä. Edelleen satulassa olen kivuton. Paljon joudun lepäämään, jotta arki sujuu ja jaksan töissä. Nytkin menen pitkäkseni, koska selkä ja lonkat on tosi kipeät, kun innostuin tallilla siivoamaan tarhoja.